3 Ocak 2011 Pazartesi

Aşure Yaptım!




Aslında aşureyi yapalı baya oluyor,bitmeden fotoğraflarını çekmiştim. Ancak bugün paylaşabildim..
İşte benim tarifim;
Malzemeler:
2 su bardağı aşurelik buğday
1 su bardağı nohut
1 su bardağı fasulye
1 çay bardağı pirinç
1 çay bardağı bulgur
1/2 çay bardağı yeşil mercimek
1/2 çay bardağı kırmızı mercimek
1 çay bardağı tel şehriye
1 tatlı kaşığı un
1 tatlı kaşığı nişasta
1 paket vanilya
1 tutam kahve
1 tutam kakao
1 bardak süt
2-2,5 kg şeker (damak tadınıza göre)
Üzeri için;
kuru kayısı
kuru incir
kuş üzümü
nar
çam fıstığı
ceviz
tarçın
Yapılışı;
1. Buğdayı akşamdan ılık su ile ıslatın.Islattığınız suyu döküp yeni su ile sabah kaynatın.
2. Fasulye ve nohutu akşamdan ıslatın.Sularını değiştirip sabah ayrı ayrı pişirin.
3.Kaynayan buğdaya, nohut ve fasulyeyi sularıyla birlikte katın.
4.Daha sonra mercimek,bulgur ve pirinci ekleyin. Biraz kaynadıktan sonra şehriyeyi ekleyin.
5.Küçük bir kasede un,vanilya,nişasta,kahve ve kakaoyu su ile açın.
6. Suyu azaldıkça aşureye sıcak su ekleyin.
7. Açtığınız karışımı kaynayan aşureye yavaşça ekleyin.
8. Kıvam almaya başlayınca şekeri yavaş yavaş ekleyin. Şekeri eklemeden önce yoğun kıvamlı bir karışımınız olmalı çünkü şekeri ekleyince açılıyor.
9. Şekeri damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.Ancak sıcakken çok tatlı olan aşure soğuyunca daha az tatlı oluyor..
10. Piştikten sonra kaselere boşaltıp hafif soğuyunca (üzeri kabuk bağlamaya başlıyor) dilediğiniz şekilde süsleyebilirsiniz.
Afiyet olsun!

6 yorum:

eli dedi ki...

ben asureye bayiliyorum, ellerine saglik. afiyet olsun :).

gulbahcesi dedi ki...

teşekkürler eli :)

Asiye VURAN dedi ki...

aşüre yapmasını biliyorum ama bu sene yapamadım elinize sağlık güzl görünüyor bende beklerim bloğuma sevgiler

gulbahcesi dedi ki...

Asiye Vuran; çok teşekkürler :)

kiraz çiçegi dedi ki...

yaa bende yaparmıyım acabaa??? alıyım hele bi tarifini ebn en iyisi:

gulbahcesi dedi ki...

kiraz çiçeği; yaparsın tabiki:) çok da zor değil aslında..