6 Ocak 2011 Perşembe

Profiterol



Geçen hafta kendi ailemi ve eşimin ailesini ağırladığımda yapmıştım. İlk denemem olmasına rağmen oldukça başarılı oldu :)

Profiterol toplarını sevgili Hünerli Bayanlar Müge'nin tarifi ile hazırladım. Sitesinde oldukça detaylı anlatmış ve de videolu bir anlatım koymuş.Gerçekten çok yararlı oldu. Adım adım takip edersiniz kesinlikle puf puf toplarınız oluyor. Teşekkür ederim Müge :)

Profiterol Topları Tarifi;

  • 1,5 su bardağı su
  • 100 gram margarin
  • 1 su bardağı un
  • 5 orta boy yumurta
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı şeker
  1. Küçük bir tencerede 1,5 bardak suyu kaynatın.
  2. Kaynayan suya margarini ekleyerek eritin.
  3. Un,tuz ve şekeri ekleyek çırma teli ile topak kalmayacak şekilde iyice karıştırın.
  4. Karışım kaynayınca- sulu bir kıvamı olacak- altını kapatıp 10dk soğutun.
  5. Karışım ılınınca yumurtaları teker teker ekleyerek blendır ya da mikser ile karıştırın. Burada en önemli nokta yumurtaları teker teker eklemekmiş.
  6. Karışımı buzdolabında yarım saat soğutun. (Ben dışarı çıktığım için 5 saat kadar buzdolabında bekledi hamur ama herhangi bir sorunla karşılaşmadım. Sadece pişirmeden önce buzdolabından çıkarıp 15dk oda sıcaklığında beklettim..)
  7. Tepsiyi hafifçe yağlayın. Karışımından çay kaşığı ile parçalar alıp başka bir çay kaşığı yardımıyla tepsiye bırakın. (Kesinlikle çay kaşığı ile yapmanızı öneririm. Ben ilk tepsiyi tatlı kaşığı ile yapıp pişiridim. toplarım kocaman oldu. İkinci tepsiyi çay kaşığı ile yaptım,daha küçük ve düzgün toplar elde ettim.)
  8. Önceden 200 derecde ısınmış fırına koyun.
  9. 20dk 200 derecede, 20 dk 150 derecede pişirin.Pişince fırını kapatın 10dk kapağını açmadan bekletin.

Tepsileri tek tek pişirdiğinizden pişme işlemi biraz uzun sürecek ama kesinle değiyor :)


Kremalarda yumurta tadını sevmediğimden pastacı kreması yerine daha az yumurtalı bir krema hazırladım.

Krema tarifi;

  • 2,5 su bardağı süt
  • 1 yumurta
  • 1 aida bardağından 2 tatlı kaşığı eksik un
  • 2 tatlı kaşığı nişasta
  • 1,5 aida bardağı şeker
  • 1 paket vanilya
  • Dilerseniz limon kabuğu yada portakal kabuğu da ekleyebilirsiniz.

  1. Sütü küçük bir tencereye koyun
  2. Yumurta,un,nişasta ve şekeri ekleyip çırpma teli ile karıştırın.
  3. Ocağın altını yakın.
  4. Muhallebi kıvamını alıncaya dek ocakta karıştırmaya devam edin.
  5. Kaynadıktan sonra ocağın altını kapatın.
  6. Vanilyayı ve de dilerseniz limon veya portakal kabuğunu ekleyi karıştırın.
  7. Üstünün kabuk tutmaması için ara ra karıştırark soğutun.
Çikolata sos olarak Dr. Oetker'in hazır çikolata sosunu kullandım.

Profiterolün birleştirilmesi;

  1. Soğuyan toplarımıza bir bıçak yardımıyla küçük delikler açalım.
  2. Soğuyan kremamızı sıkma torbasına dolduralım ya da bir buzdolabı poşetine doldurup köşesinden keserek de kullanabiliriz.
  3. Kremayı deldiğimiz topların içine sıkalım.
  4. Profiterol toplarını servis tabağına yerleştirip üzerine çikolata sosunu dökelim.

Ben dondurma kaselerinde servis ettim. Değişik şekillerde servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun!

10 yorum:

Müge Hüner dedi ki...

Ellerinize sağlık.
Güzel sözleriniz için teşekkür ederim.

Sevgilerimle.

gulbahcesi dedi ki...

Müge Hüner; asıl bu güzel tarif için ben size teşekkür ederim :)

mine dedi ki...

bayılırım profiterola ellerine sağlık

gulbahcesi dedi ki...

mine,teşekkür ederim:)

rebeltakipte dedi ki...

bayılırım profiterola,afiyet olsunn:)

Adsız dedi ki...

gerçekten de gül bahçesi gibi bir blog..kaleminize sağlık..off olsa da yesem..nasıl güzel görünüyor..
ellerinize sağlık..tabi ustanın da..

gulbahcesi dedi ki...

rebel takipte; çok teşekkürler :)

balpare; ziyaretin için de yorumun için de teşekkür ederim :)

kalpkurabiye dedi ki...

ellerine sağlık sevgili Gül,
sevgili Müge Hanımın profiterol tarifi dediğin gibi çok detaylı ve kolay anlaşılır..
keşke fotoğrafını flaşlı çekmeseydin daha net görebilirdik ama olsun hiç önemli değil asıl konu lezzeti:))

sibelyalcincom dedi ki...

Çok sevdiğim bir lezzet ellerinize sağlık
Sevgiler:)

gulbahcesi dedi ki...

kalpkurabiye-deniz ; teşekkür ederim :) fotoğraf makinem tamirde olduğu için telefonla çekmiştim, o yüzden pek güzel olmadı:(

evatolyesi; teşekkür ederim. sevgiler..